Internet of Things – Smart Industry

Vorige week dinsdag 17 juni 2014 vond de Internet of Things – Smart Industry bijeenkomst op de nieuwe Thales Campus in Hengelo plaats. Met ruim 50 deelnemers, met vertegenwoordigers van bedrijven uit de maakindustrie, IT system integrators, brancheorganisaties en het Ministerie van Economische Zaken was er sprake van een gemêleerd gezelschap. Er waren zowel plenaire sessies, interactieve groepsdiscussies als parallelsessies die de diversiteit van Internet of Things – Smart Industry van verschillende zijden belichtten.

Location, location, location


Hier wil ik Thales nogmaals bedanken dat ze als gastheer wilden optreden van de bijeenkomst. Thales is volop bezig met de ontwikkeling van het High Tech Systems Park waarmee ze bedrijven bij elkaar willen brengen op het vlak van o.a. hoogtechnologische maakindustrie, IT en sensoriek. De verbouwing van het terrein is in volle gang en de atmosfeer is groen, stijlvol en futuristisch.

De bijeenkomst werd geopend door Job van Harmelen van Thales en Jeroen Bos van de KvK. Daarna was Frank van de Kolk van Thales aan de beurt om meer te vertellen over het High Tech Systems Park en welke ontwikkelingen nog op stapel staan en wat de doelstellingen richting de toekomst zijn.

Nog veel te winnen voor de Nederlandse Industrie


Hierna was ik zelf aan de beurt om de visie van de Kamer van Koophandel te vertolken inzake Internet of Things – Smart Industry en de plannen die wij hebben om samen met ondernemers en andere stakeholders de handschoen op te pakken om ook in Oost Nederland verdere bewustwording te creëren voor deze belangrijke ontwikkelingen en om daarnaast meerdere kennis- en businessclusters te gaan opzetten. Zoals ik al eerder heb geschreven zie ik veel kansen voor bedrijven en ondanks het feit dat we als Nederland op de juiste niveaus enigszins laat aangehaakt zijn op deze globale ontwikkeling, ben ik blij dat nu voldoende ‘awareness’ en ‘sense of urgency’ begint te ontstaan om versnipperde aandacht en geld te focussen en goed te richten.

Stovepipes


Hierna vertelde Mike Balm van Thales over de verkokering die nu overal zichtbaar wordt als het gaat om Internet of Everything, zoals hij het bestempelde, omdat deze ontwikkeling niet alleen over dingen maar vooral over mensen gaat waar ik het helemaal mee eens ben overigens. Op allerlei plaatsen worden toepassingen en apps ontwikkeld en iedereen gebruikt zijn eigen kanaal/koker. Ik vond benaming van stovepipes treffend. Thales heeft binnen de maritieme omgeving ervaring met deze ontwikkeling omdat hun combat management systeem op een schip ook de data van verschillende actors (kanonnen, radar, goalkeeper etc) binnen 1 combat management system gebruikt. Op dit moment is Thales bezig om binnen het civiele domein met IoT ontwikkelingen zodat de verschillende verkokerde kanalen met elkaar kunnen communiceren zodat veel toepassingen samengevoegd kunnen worden.

Smart Customization


Henk-Jan Scholman van Hollander Techniek nam ons mee in de wereld van engineering en Smart Customization. Zij zijn als system integrator actief bij een groot aantal gerenommeerde maakbedrijven. Een belangrijk onderzoek van Smart Industry is het slimmer maken van (productie)processen. Een belangrijk aspect in het verhaal van Hollander Techniek is dat er meer aandacht dient te zijn voor standaarden zodat alles en iedereen beter met elkaar kan communiceren. Ook benadrukte Henk-Jan Scholman het belang het het standaardiseren van veel engineering stappen zodat er maatwerk toegepast kan worden op die plekken in het engineering proces waar maatwerk de meeste waarde toevoegt.

Wat kom je brengen en halen?


Na het eerste plenaire deel zijn we in een vijftal groepen uit elkaar gegaan. Het doel was om inzicht te krijgen met welke onderwerpen bedrijven bezig zijn inzake Internet of Things en te inventariseren wat de verschillende deelnemers zelf meebrengen naar de bijeenkomst voor andere deelnemers en wat ze komen halen. De onderwerpen die in mijn eigen groep aan de oppervlakte kwamen was het belang van een probleemeigenaar met voldoende invloed binnen een netwerk/keten die een IoT – Smart Industry vraagstuk kan agenderen en de kracht heeft om dit door te voeren en ook in mijn groep kwam het belang van standaarden naar voren.

Agro als voorbeeld voor de maakindustrie, Sensetion en AYM


Na de pauze werd de groep aanwezigen in tweeën gesplitst voor de presentaties van Frank van Eck van Inspiro en Janneke Hadders van Dacom. Binnen eerst Syntens en nu de Kamer van Koophandel noemen we regelmatig het voorbeeld van Dacom, winnaar van de Innovatie Top over hoe Internet of Things toegepast kan worden binnen de Agro sector. Ik zelf zat bij de presentatie van Janneke Hadders van Dacom en ben erg enthousiast over haar verhaal. In haar case werd ingegaan hoe Dacom haar business heeft opgebouwd en werd er ingegaan op het aanbieden van een service en later ook een product (Sensetion) en het bijbehorende verdienmodel. Zaken zoals schaalbaarheid, market push versus market pull, verhouding tussen aanbieder van een concept versus de belangrijkste partijen in een keten en datacommunicatie werden belicht.

Leren van onze Duitse buren inzake Industrie 4.0


Wolfgang Marquardt van It’s OWL heeft de deelnemers in sneltreinvaart meegenomen en o.a. verteld over de ontstaansgeschiedenis, clusterdeelnemers en activiteiten van dit toonaangevende cluster. Circa 10 jaar geleden is men in de regio Ost Westfalen Lippe gestart met samenwerking met het onderwerp dat later onder de noemer Industrie 4.0 is komen te vallen. Binnen dit cluster wordt er intensief samenwerkt door de drie O’s: Ondernemers, Onderwijs en Overheid. De bedrijven bestaan uit zowel grote multinationals als MKB bedrijven. De tijd die Wolfgang Marquardt had deed niet helemaal recht aan de interessante materie die hij vertelde.

247TailorSteel


De afsluiting werd verzorgd door Carel van Sorgen van 247TailorSteel, een bedrijf dat al behoorlijk ver is als het gaat om het zijn van een Smart Factory. Er werd ingezoomd op het belang van digitalisering en dit werd o.a. gedemonstreerd met behulp van een voorbeeld uit de retail. Carel van Sorgen benadrukte het belang om juist branchevreemde beurzen te bezoeken en branchevreemde bladen te lezen om zodoende op andere ideeën te komen dan de verschillende bedrijven uit dezelfde branche waar je als bedrijf zelf actief bent. Ook in het verhaal van 247TailorSteel werd ingegaan op het belang van standaarden omdat deze bijdragen aan het makkelijker maken van samenwerking.

En hoe nu verder?


Deze bijeenkomst is een stap in de verdere ontwikkeling en aandacht om Internet of Things – Smart Industry in Oost Nederland. Binnen de Kamer van Koophandel zijn we aan het inventariseren met welke vraagstukken de verschillende deelnemers aan de slag willen en zijn we voornemens om in het najaar een aantal clusters op te starten met daarin deelnemers die 17 juni aanwezig waren, maar ook organisaties die geïnteresseerd zijn of andere organisaties waarvan wij denken dat deze van waarde kunnen zijn voor de clusters. Voor meer informatie of vragen neem contact op met Bas Ramaker van de Kamer van Koophandel en/of kijk op www.kvk.nl/iot

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: