Internet of Things in de zorg

Internet of Things, wat houdt dit thema precies in en welke mogelijkheden zijn er voor bedrijven die actief zijn of willen worden in de zorgsector? Het ‘Internet of Things’ is een visie waarin objecten en producten in staat zijn om informatie met elkaar en met de mens uit te wisselen. Sensoren die aangebracht zijn in producten verzamelen gegevens over de toestand van de producten zelf en hun omgeving. Deze data vormen de basis om productfuncties te vernieuwen of te verbeteren, additionele diensten te ontwikkelen en nieuwe business modellen mogelijk te maken.

Internet of Things voor Zorg 2025

Afgelopen dinsdag heb ik een presentatie gegeven in cafe Dauphine in Amsterdam. In het kader van Zorg 2025 stond het thema Internet of Things op het programma. Syntens, Rabobank Amsterdam, Amsterdam Economic Board en Health-Lab zijn oktober 2012 gestart met de ‘ZORG2025’-bijeenkomsten. ZORG2025 is een netwerkbijeenkomst voor zorgaanbieders en innovatieve ondernemers in de zorg. Met deze ontmoetingen willen wij partijen in de health sector bijeen brengen en zicht bieden op ontwikkelingen, noodzaak en mogelijkheden van (ICT-) Technologie in de zorg.

Presentatie

Ik heb geprobeerd inzicht te geven in het thema Internet of Things en de diversiteit van onderwerpen die met dit thema samenhangen. IoT is een dusdanig breed thema dat ik gedurende mijn presentatie slechts een tipje van de sluier heb kunnen oplichten. Hier onder vindt u mijn presentatie, zodat u alles nog eens kunt bekijken en lezen. Als u onderin het Slideshare scherm op het symbool met de 4 pijlen klikt kunt u de presentatie fullscreen bekijken.

Obli en Sensistep

Naast mij vertelden Wil Philipsen van Fresh Idea Factory over Obli en Marleen Germs van Evalan over de Sensistep. Obli is drinkstimulering en monitoring product dat zowel particulieren als organisaties in staat steld om drinkgedrag te monitoren en te stimuleren als dit nodig is. Wil Philipsen is één van de ondernemers geweest die deel heeft uitgemaakt van één van vijf innovatiekringen in 2012 en 2013 waarbij ondernemers, samen met TNO, TU Delft, Booreiland en Syntens Innovatiecentrum gedurende een korte periode tot een concreet product zijn gekomen.

Obli drinkmonitoring en stimulering

De Sensistep, waar Marleen Germs over verteld heeft, is een oplossing waarbij fysiotherapeuten in staat gesteld worden om de loopbelasting van patiënten te monitoren. Tot op heden is het voor patiënten en fysiotherapeuten lastig om specifieke belasting van een been in te schatten. De Sensistep is een product dat kan meten wat de belasting op een been is en of hierop gestuurd dient te worden.

Feedback over beenbelasting tijdens en na de oefentherapie

Hoe kan ik aan de slag met Internet of Things?

Misschien bent u na het bijwonen van de bijeenkomst Zorg 2025 Internet of Things nieuwsgierig geworden wat het thema voor uw organisatie kan betekenen. De praktijk leert ons dat organisaties hulp kunnen en willen gebruiken om met Internet of Things aan de slag te gaan. Vanuit Syntens Innovatiecentrum zijn wij in de gelegenheid om u hierbij te ondersteunen. Wij kunnen u adviseren over vervolgstappen, kunnen u doorverwijzen naar kennisleveranciers en kunnen ook helpen bij het begeleiden van clusters van bedrijven en andere organisaties. Wanneer u in het westen van het land gevestigd bent kunt u contact opnemen met Joris Castermans op telefoonnummer 0651234840. Organisaties uit het oosten van het land kunnen mij bereiken op 06-22519516 voor meer informatie en indien u dat wenst kunt u een afspraak maken met Joris of met mij.

Meer artikelen over Internet of Things

Internet of Things in de land- en tuinbouw

Internet of Things of Internet of People

Masterclass Internet of Things in de Apenheul

Advertisements

2 Reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: