Crowdfunding in Oost Nederland

euros
In mijn werk als innovatieadviseur is financiering een onderwerp dat regelmatig voorbij komt. Crowdfunding is de laatste paar jaar een hot item. Ik ben eens in het onderwerp gedoken en naar het zich laat aanzien wordt deze vorm van financiering (nog) weinig gebruikt in Oost Nederland en is naar mijn idee nog niet bekend genoeg en dit is jammer, want voor verschillende producten en diensten zou het een alternatief kunnen zijn.

Ontstaangeschiedenis en soorten crowdfunding


Crowdfunding is ontstaan in de Verenigde Staten en heeft sinds ongeveer 2009 voet aan de grond gekregen in Europa. Het doel van crowdfunding voor ondernemers is, buiten de bancaire sector om, waar de liquiditeitseisen vanwege Basel III steeds strenger worden, aan (start)kapitaal te komen. Crowdfunding is onder te verdelen in een viertal hoofdvormen: donaties, sponsoring, vreemd vermogen en eigen vermogen.

Variëteit in crowdfunding in Nederland


Internationaal is Kickstarter een heel bekend crowdfunding platform dat regelmatig in het nieuws komt Er ontstaat een steeds grotere variëteit aan crowdfundingplatforms in Nederland. Er zijn algemene platforms zoals Geldvoorelkaar.nl of Symbid.nl, maar er zijn er ook die zich richten op specifieke branches zoals TenPages.com of Voordekunst.nl. Ook ontstaan er thematische crowdfunding platforms zoals Oneplanetcrowd.nl dat zich richt op het financieren ondernemers die duurzame producten en diensten ontwikkelen. Onder andere twee bedrijven, die door Syntens Innovatiecentrum zijn geadviseerd, nl. Waka Waka Light en Professor Grunschnabel, maken gebruik van dit laatste platform. Als laatste wil ik Flintwave noemen, een crowdfunding platform voor de wetenschap.

Mensen willen weten waar hun geld heen gaat


Mijn visie op crowdfunding is dat het past binnen een bredere maatschappelijke ontwikkeling dat particulieren graag willen weten waar hun geld in geïnvesteerd wordt en dat dit bedrijf voor hen benaderbaar is. Daarnaast is een ontwikkeling zichtbaar dat er steeds meer partijen zijn naast banken, die zich richten op risicodragend kapitaal zoals business angels en private equity. Crowdfunding is een aanvulling in deze mogelijkheden van financiering. Net als bij meer conventionele manieren van financiering is het ook bij crowdfunding van belang dat je je bedrijfsplan en de marketing die hiermee samenhangt goed voor elkaar hebt. Je gaat jouw idee of concept presenteren aan een grote doelgroep dus zul je met een goed (onderbouwd) verhaal moeten komen zodat mensen daadwerkelijk willen investeren.

Crowdfunding is niet geschikt voor ieder bedrijf, product of dienst


Het is belangrijk om te beseffen dat crowdfunding niet voor elk product of dienst geschikt is. De praktijk leert dat crowdfunding vooral geschikt is voor business to consumer producten en diensten. Hetgeen aangeboden wordt over het algemeen begrijpelijk te zijn er weinig verdere uitleg nodig te hebben. Deze vorm van funding is zeer geschikt om te toetsen of de markt bereid is en gelooft in jouw product of dienst.

Crowdfunding in Oost Nederland


Bij mijn zoektocht naar voorbeelden van crowdfunding kom ik (nog) relatief weinig voorbeelden uit Oost Nederland tegen. Ik vind dit erg jammer, want des te meer men in aanraking komt met dit fenomeen, des meer men zelf de deze vorm van financiering meeneemt in mogelijkheden voor het eigen bedrijf. Hier onder vind je een aantal mooie voorbeelden uit de regio Oost Nederland. Een mooi regionaal voorbeeld van crowdfunding is de supportersactie D’ran.nl waar meer dan 2000 supporters aan bij hebben bijgedragen voor voetbalclub de Graafschap waarbij iedereen zijn of haar naam vermeld stond in het D’ran logo op het voetbalshirt. Een ander voorbeeld is dat van Boekhandel Jansen & de Feijter, die obligaties heeft uitgegeven voor de uitbreiding van de boekhandel van een horecagelegenheid en een theetuin. De betrokkenheid van de klanten heeft geleid dat er in plaats van het doel van €30.000 er €50.000 euro bijeen is gebracht. Buitengewone Varkens is een initiatief waarbij funders investeren in een concept waarbij varkens op een alternatieve manier gehouden worden. Een ander voorbeeld waarvan ik gehoord heb is de financiering van Dames & Heren om van start te gaan op een nieuwe locatie. Het meest recente voorbeeld van crowdfunding is Ilovetrance, dat als doel heeft om een trance muziekfeest te organiseren door 400 trance liefhebbers 15 euro te laten bijdragen.

Crowdfunding voor de overheid


Zoals hierboven al beschreven is, is het middel crowdfunding niet alleen geschikt voor bedrijven, maar ook voor schrijvers, kunstenaars en zelfs de overheid.De provincie Gelderland zamelt geld in via crowdfunding in om een aantal natuurprojecten gefinancierd te krijgen. Provincie Gelderland heeft bijvoorbeeld tot doel om onder andere financiering te krijgen voor een kikkerpoel en een picknick- en vlinderwei. Voor meer informatie kijk op Nu.nl of op Gelderland.nl.

Verdere informatie over crowdfunding


Autoriteit Financiële Markten
AFM en DNB over crowdfunding
Crowdfundingonderzoek.nl
WEBclusive
Douw & Koren, crowdfunding consultancy
Achterhoekse theatervoorstelling Gilgamesj
Infographic op de site van Venturelab over crowdfunding/crowdsourcing

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: