WiFi signalen als Big Brother tools?

Wifi voor tracking en tracing in winkels

Recentelijk las ik een artikel dat retailers aan de vooravond staan van het op grote schaal gebruikmaken van WiFi signalen voor tracking van de route die klanten door een winkel maken. Het volgen van looppatronen met behulp van camera’s is al langer bekend, maar het gebruiken van WiFi signalen is relatief nieuw. De smartphone die in jouw zak zit, zal waarschijnlijk de WiFi antenne aan hebben staan zodat je op je werk- of thuisadres je e-mail of je Whatsapp berichten binnenkrijgt. Deze antenne kan ook gebruikt worden om jouw looppatroon in een winkel te plotten en zodoende meer over jou te weten te komen. Net als het voor webwinkels van belang is om de route te kennen die een klant volgt, geldt dit ook voor fysieke winkels. Er was in de Verenigde Staten veel publieke verontwaardiging dat de winkelketen Nordstrom gebruik maakte van deze technologie om shoppers te volgen. Onder publieke druk zijn ze hiermee gestopt.

Wifi als bewegingscontroller


Vanochtend las ik een artikel in Emerce over WiFi als bewegingscontroller. Op dit moment zijn er voorbeelden bekend zoals de XBOX Kinect en de Leap Motion waarmee gebruikers door middel van beweging, apparaten kunnen bedienen. In de Emerce wordt er geschreven over een bedrijf WiSee dat technologie heeft ontwikkeld dat gebruik maakt van de verstoringen in het WiFi signaal dat uitgezonden wordt en door deze verstoringen kan bepalen welke bewegingen je maakt.

Wat deel je met de buitenwereld?


Zo langzamerhand krijgen mensen in de gaten dat men na dient te denken over wat men zelf op het internet plaatst. Nu wordt het ook van belang om je bewust te zijn van welke signalen jouw apparatuur uitzend en ontvangt om niet meer informatie dan nodig aan buitenstaanders te verschaffen want voor je het weet kijkt de NSA mee welke route jij in de supermarkt loopt en wanneer je je pizza in de oven stopt.

Advertisements

3 Reacties

 1. Onze overheid (lees Rijkswaterstaat) gebruikt al jaren BT tracking boven onze snelwegen. En omdat bijna elke auto een BT handsfree set heeft (of dus je mobiel) is deze overal uniek te volgen. Handig voor de verkeersstromen natuurlijk maar men zou het kunnen combineren met de data van de lussen in in de weg (zie ook bestwelsnel.nl) en/of kenteken herkenning in de (snelheid)camera’s. Dus hoezo nieuw of NSA? Maar niet alleen winkels gebruiken WIFI tracking. Ik weet nog dat Google (volgens mij) voor betere locatiebepaling de WIFI signalen van onze routers wilde gebruiken. Maar ook ZIGGO gebruikt je informatie als je WIFISpots gebruikt.
  Zelf dus opzoek naar apps en tools om tracking te voorkomen denk ik.

  • Dag Ed,

   Bedankt voor je reactie. Ik ben bekend met de verschillende mogelijkheden die je noemt. Tracking via de mobiele telefoon en GPS is natuurlijk ook het geval. Ik wil mensen wijzen dat deze techniek nu in en rond winkels gebruikt wordt en dat mensen zich bewust moeten zijn wat ze zelf al uitzenden en delen.

   Groet
   Michiel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: