Frugal Innovation

frugal innovation toegepast op een kameel d.m.v. zonnepanelen
Frugal innovation / frugale innovatie, wat is het en wat zou ik eraan kunnen hebben?

Frugal Innovation


Frugal innovation. Ik ben op de hoogte van verschillende soorten innovatie, maar frugal innovation is hier niet één van. Zodoende ben ik eens gaan uitzoeken wat het precies is. Allereerst heb ik op Wikipedia en Encyclo gekeken en dan komen de volgende betekenissen naar voren:

  • Frugality is the quality of being frugal, sparing, thrifty, prudent or economical in the use of consumable resources such as food, time or money, and avoiding waste, lavishness or extravagance.
  • In behavioral science, frugality has been defined as the tendency to acquire goods and services in a restrained manner, and resourceful use of already owned economic goods and services, to achieve a longer term goal.
  • Frugaal volgens woorden.org: bijvoeglijk naamwoord en bijwoord, sober, zeer matig

Complexe oplossingen in het westen


In westerse landen bestaat de neiging vanwege de beschikking van geld en middelen te kiezen voor complexe en ingewikkelde oplossingen voor vraagstukken en problemen. In landen waar men beschikking heeft over minder resources, zet dit mensen aan om creatiever te zijn en te werken met de middelen die men voor handen heeft. Dit leidt tot innovaties die wij in het westen ook weer goed kunnen gebruiken.

In het onderstaande filmpje waarin Vijay Govindarajan vertelt over Frugal Innovation stipt hij een interessant punt aan over zorg in de Verenigde Staten. Een deel van de problemen in de zorg in de westerse wereld lijken op de problemen van de zorg in minder ontwikkelde landen:

– mogelijkheden om (toenemende) kosten te dragen
– toegang tot de zorg
– kwaliteit

Het mooie is dat frugal innovation in de derde wereld zo bij kan dragen aan het oplossen van vraagstukken in de westerse wereld.

Ecologische footprint


Het gevaar bestaat dat als landen naar een westerse levensstandaard gaan, dat ze hiermee hun vermogen om frugal innovation toe te passen, gaan verliezen. Een uitdaging zal erin liggen dat enerzijds dat wij in het westen luisteren en leren van mensen en landen die goed zijn in frugal innovation. Deze vorm van innovatie kan er misschien aan bijdragen dat de ecologische footprint die we in het westen veroorzaken, verkleind wordt. De andere uitdaging die niet zozeer in onze handen ligt, is dat de mensen in de landen die goed zijn om op deze manier problemen op te lossen, deze kwaliteiten behouden.

Links

http://www.managementpro.nl/human-resources/de-steve-jobs-school-of-dreams-frugal-innovation/
http://blogs.reuters.com/great-debate/2012/01/17/the-frugal-revolution/
http://frugalinnovation.blogspot.com/
http://edition.cnn.com/2013/06/25/tech/innovation/frugal-innovation-india-inventors
http://www.wired.co.uk/magazine/archive/2013/05/features/frugal-innovation

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: