Internet of Things in de land en tuinbouw

Welke kansen biedt Internet of Things voor de landbouw. Variërend van autonome tractoren tot sensoren die boeren zelf kunnen printen. De afgelopen dagen ben ik een aantal leuke voorbeelden tegengekomen. Hier onder deze voorbeelden en een aantal voorbeelden waarmee ik al langer bekend ben.

Sensprout

In de meest recente uitgave van Wired UK stond een voorbeeld van de SenSprout. De SenSprout is een sensor op papier. Deze sensor bestaat uit normale inkt met daarin zilveren nanodeeltjes die op papier geprint wordt. De sensor haalt zijn energie uit radiogolven in de lucht en zet deze om in stroom. De sensor meet de vochtigheid van de bodem en stuurt deze door. Op deze wijze kunnen agrariërs zeer kostenefficiënt gebruikmaken van deze technologie.

SenSprout

Autonome Tractor door Precision Farming

De Duitse landbouwer Klaus Münchhoff is al jaren bezig met het automatiseren en optimaliseren van zijn landbouwbedrijf hij maakt al gebruik van veel sensoren o.a. om zijn kunstmest gebruik heel nauwkeurig te bepalen en waar hij in het verleden 10 ton voor een areaal nodig had, bedraagt dit momenteel 2 ton door nauwkeurige metingen. Al 12 jaar hij bezig is met het ontwikkelen van een autonome tractor die zonder bestuurder kan opereren alleen door gebruik te maken van satellieten.

De IJkkas


De IJkkas is een open innovatieomgeving, met focus op agribusiness, waar ondernemers centraal staan en vanuit marktkansen een proof of principle kunnen aantonen. Het gemeenschappelijke doel is het delen van data, kennis en netwerk en het stimuleren van co-creatie tussen ontwikkelaar en gebruiker. De IJkkas is een broedplaats voor sensor- en watertechnologie voor de agribusiness, ontwikkelruimte voor techno-starters, testruimte voor ondernemers met nieuwe PMC’s (product markt combinatie), inspiratie door zichtbare innovatie voor ondernemers, Impuls Human Capital (scholing en arbeid).

IJkkas

SensOor


De SensOor is een ingegoten chip die geklikt wordt in het oormerk van de koe en meet 24 uur per dag 7 dagen per week. Het CowManager SensOor systeem bestaat uit 3 modules: vruchtbaarheid, gezondheid en voeding. Het gebruik van de SensOor bespaart arbeid en zorgt voor een duurzame veestapel.

Dacom Agri Yield Management
Het Dacom Agri Yield Management systeem biedt telers en multinationals wereldwijd oplossingen voor winstgevende en duurzame akkerbouw. Door sensortechnologie en internet te combineren.Het hart van het systeem wordt gevormd door sensortechnologie, weer en klimaatdata, internet en wetenschappelijke kennis. Met deze combinatie, beschikbaar gemaakt via state-of-the art ICT, kan men de productie plannen en de teelt van het gewas continu volgen en bijsturen. Het Dacom AYM systeem is een Beslissing Ondersteunend Systeem (BOS).

Agro Drone


De precisielandbouw rukt verder op en nieuwe technologieën komen in het bereik van de boer. Een veelbelovende innovatie is de inzet van drones (onbemande vliegtuigjes) voor het maken van gewasopnames. Met een camera identiek aan die in satellieten (zichtbaar licht, nabij-infrarood, red-edge) scant een drone de gewastoestand.

Advertisements

3 Reacties

  1. […] Internet of Things in de land- en tuinbouw […]

  2. […] Andere Blogposts over Internet of Things Internet of Things for People Internet of Things in de zorg Internet of Things in de landbouw […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: