Startup Weekend Enschede

Startup Weekend in Enschede


Afgelopen vrijdag was ik aanwezig bij de aftrap van Startup Weekend Enschede. Startup Weekend is een concept dat ontstaan is in 2007 in Boulder Colorado. Het concept houdt in dat een groep mensen binnen 54 uur in een weekend een startup start. Op de vrijdagavond vinden er pitches plaats waarin mensen hun idee of concept pitchen. In deze pitches geven ze ook aan aan welke teamleden men behoefte heeft om de startup handen en voeten te geven. In de zaal waren onder andere businessdevelopers, investeerders, marketeers, designers en programmeurs aanwezig. In Nederland hebben al verschillende Startup Weekends plaatsgevonden, waaronder in Utrecht, Eindhoven en Amsterdam. Vanuit Syntens was ik aanwezig omdat wij de derde prijs ter beschikking hebben gesteld in de vorm van een voucher ter waarde van 1.000 euro aan adviesuren onder de vlag van Livewire.

Wat houdt het in?


Gedurende het weekend worden deelnemers gecoacht en geholpen op verschillende vlakken variërend van pitchtrainingen tot hulp bij het aanscherpen van het business- en verdienmodel. Coaches tijdens het afgelopen weekend in Enschede waren onder andere Arthur van Hoff (Flipboard), Peter Oosterwijk (BuroBlink), Marcel Roorda (co-founder Service2Media), Marjo Nieuwenhuijse (Nieuwenhuijse innovateadvies). Gilles Meijer & Thomas Mensink (Golden Egg Check).

Wel lullen en ook poetsen en durf ook wel eens “gek” te doen


In Oost Nederland, ik werk zelf vooral met bedrijven uit de Achterhoek en Twente, is de heersende mentaliteit, net als in Rotterdam, Niet lullen maar poetsen. Daarnaast is het gezegde, Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg”, sterk van toepassing. Deze opvattingen hebben hun kracht maar ook hun zwakheden. Ik kom zo vaak mooie bedrijven tegen die prachtige producten en diensten in de markt zetten en daarbij aan prachtige bedrijven leveren, alleen weten veel te weinig anderen dit. Dit maakt dat voor mijn gevoel deze bedrijven veel te weinig zichtbaar zijn voor potentiële samenwerkingspartners, voor potentiële klanten en zeker niet in de laatste plaats voor potentiële medewerkers die vaak denken dat ze naar grote bedrijven moeten omdat ze vaak denken dat daar de innovatieve ontwikkelingen plaatsvinden.

Je staat er niet alleen voor


Ik vind het ook mooi dat de handschoen door een aantal mensen is opgepakt om Startup Weekend in Enschede te organiseren. Het mooie van het event is dat je mee kunt doen als je een idee hebt, maar misschien niet in staat bent om het alleen uit te voeren. Tijdens de eerste pitch kun je je idee ventileren en samenwerkingspartners vinden. In tegenstelling tot dat je alleen aan het zweten bent op dat ene idee, maar je mist specifieke kennis, ervaring of een netwerk, kun je deze missing links misschien wel vinden tijdens een Startup Weekend.

De winnaars


Van de 26 pitches die vrijdagavond gegeven werden, zijn er 9 verder uitgewerkt en waar men vrijdag 1 minuut kreeg om een idee te pitchen, had men zondagavond 4 minuten en daarnaast kregen de deelnemers de kans om de jury te overtuigen van hun concept. Uiteindelijk heeft Truienradar gewonnen met Beer for the Band en Morally als runners up. Al met al compliment voor de organisatoren en ik hoop dat meer van dit soort initiatieven in Oost Nederland ontstaan om startende en bestaande ondernemers die nieuwe concepten ontwikkelen, te ondersteunen.

Advertisements

Eén reactie

  1. Erg leuk verslag van dit onderwerp. Ben benieuwd naar een vervolg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: