Voetbal, de belangrijkste bijzaak in het leven

Voetbal, de belangrijkste bijzaak in het leven. De zin werd gebezigd door o.a. Herman Kuiphof. Wat is als voetballiefhebber nu mooier om ook in je werk met voetbal bezig te zijn. Benno Schildkamp van Food Connect heeft een model ontwikkeld waarin hij een bedrijf en omgeving beschouwt als een voetbalteam met ondersteuning in een stadion met publiek.


Eigen ervaring,ontevreden over huidige modellen en twee mooie tekeningen

Benno zijn model is ontstaan uit ervaring uit het verleden zowel binnen als buiten Food Connect. Hij heeft een aantal functies gehad waarin hij duidelijk zich hoe het niet moet qua organisatie inrichting en belangrijker nog, op welke wijze een organisatie zou moeten werken. Feit was toen echter dat voor hem nog niet duidelijk was wat wel een goede manier zou zijn om de organisatie in te richten en aan te sturen. Een andere aanleiding voor Benno zijn model was een ervaring met een stagiair binnen zijn bedrijf. Tijdens het verdedigen van zijn werkstuk aan de begeleider vertelde de student dat Food Connect volgens de vijf basisstructuren van Mintzberg een machine bureaucratie was. Hoor je het jezelf tijdens een verjaardag al zeggen? Ik werk bij een machinebureaucratie. De tekortkomingen van bestaande modellen werd op deze manier zichtbaar. Theoretisch klopte de beredenering van de student, maar in de praktijk sneed het model geen hout.

Het denkproces kreeg verder vorm naar aanleiding van een bezoek van zijn kinderen aan een training van FC Twente. Het mooie van een kind is dat ze letterlijk teruggeven wat ze zien en ik spreek uit eigen ervaring als vader. Benno kreeg onder andere een tekening van een stadion. Het mooie was dat er niet bij verteld hoefde te worden dat het een stadion was. Dit heeft er bij Benno mede toe geleid dat het het Stadion als Spiegel Model heeft ontwikkeld.

Het Stadion als Spiegel Model (SAS Model)

Dit model houdt in dat Food Connect gezien wordt als voetbalteam in een stadion waarbij de toeschouwers op de tribune zitten. Bij veel modellen maken de klanten geen onderdeel uit van het geheel. Het mooie in dit model is dat de klanten er een integraal onderdeel vanuit maken. Iedereen van Food Connect staat op of langs de grasmat of heeft een andere plaats in het stadion (fanshop, greenkeeper etc.) Één van de belangrijkste functies bij een voetbalclub, is die van greenkeeper. Dat is degene die ervoor zorgt dat er een perfect speelveld ligt. In Benno zijn model wordt deze functie ingenomen door de ICT man die een maatwerk software pakket heeft gebouwd, dat Food Connect in staat stelt om het spel goed te spelen. het mooie is dat deze denkwijze bij heeft gedragen aan de groei en het succes van de organisatie Food Connect.

Passie en simpel spelen

Benno wijst in zijn model op twee basisregels die gelden. De eerste regel is dat men passie moet hebben voor hetgeen men doet en de tweede regel is dat je moet proberen simpel te spelen oftewel eenvoud aanbrengen in je spel, net zoals ook Cruijff propageert in het boek Je gaat het pas zien als je het doorhebt. Cruijff geeft aan dat voetbal een simpel spel is, maar dat het enorm moeilijk is om simpel te spelen, een proces dat ook binnen veel bedrijven zichtbaar is. Ander leuke aspect zijn dat er binnen de organisatie sprake is van gelijkwaardigheid en dat een rechtsback soms best bij een aanval in de voorhoede kan belanden tussen de spitsen. Misschien moet u zich wel afvragen of uw reservebank sterk genoeg is. Geven de trainers voldoende aandacht aan de specifieke spelers? Klopt de opstelling we?

Mijn rol als Syntens innovatieadviseur

Het mooie van dit model is dat ik vanuit Syntens een rol(letje) heb mogen spelen bij het verder aanscherpen van zijn model en de presentatie die hierbij hoort. Het model helpt mij ook in mijn dagelijkse werk om op een andere manier naar een organisatie te kijken. Na een aantal weken hard werken had ik twee weken geleden een afspraak bij Benno en hebben we samen geprobeerd om de laatste puntjes op de i te zetten. Het mooie van ons gesprek was dat zowel Benno als ik er veel aan hadden. Als adviseur probeer je de klant één of meer stappen verder te helpen en in dit geval gold dit ook vice versa. Benno, bedankt!

Meer informatie

Kijk op de website www.bennoschildkamp.nl voor meer informatie.

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: