Verslag Digikring 2.1

Digikring 2.1 logo

Hieronder kunt u het verslag vinden van de Digikring 2.1. Dit verslag is gemaakt door Erno Hannink en is ook te vinden op zijn website enthousiasmeren.nl. Ik zal op korte termijn nog een aantal foto’s en de presentaties toevoegen.

De tweede Digikring, dit keer bij Frappant in Aalten. Het aantal deelnemers is wat lager dan de eerste keer in Duiven. Mogelijk heeft de locatie, Aalten vs Duiven, invloed gehad. Ook de drukte bij de bedrijven in deze maanden zal meetellen.

We beginnen met een korte introductie wat Frappant precies doet door Dennis Hoftijzer. Daarna gaan we, in de stijl van Holland Sport, petje-op petje-af doen met een aantal stellingen over ICT projecten.

Logische niveaus model

Peter Rietberg van Ben&Wil (business-ict-alignment) gaat ons deze stellingen voorleggen. Hij heeft veel ervaringen met projecten waar opdrachtgevers en opdrachtnemers allebei niet blij zijn met het eindresultaat. Peter denkt dat het ook anders kan; dat bij een goede afstemming tussen business en ICT iedereen aan het einde blij is. Het zelfde gevoel als je een nieuwe auto koopt zeg maar.

Peter Rietberg digikring 2.1

Peter licht het Model van de logische niveaus toe (wikipedia):
Logische Niveaus van Bateson (via infonu.nl):

Bateson stelde vast dat er een aantal neurologische niveaus is waarop mensen functioneren. Robert W. Dilts ontwikkelde op basis van dit gegeven zijn model Logische Niveaus in Verandering.Bateson gaat ervan uit dat mensen gedrag laten zien dat past in de omgeving waarin zij zich bevinden.

Bateson verdeelt het gedrag in 6 niveaus:

 1. Omgeving
 2. Gedrag
 3. Vaardigheden en kwaliteiten
 4. Waarden en overtuigingen
 5. Identiteit
 6. Doel en Missie

Soms lijken problemen niet op te lossen. Volgens dit model blijf je dan vastzitten in een niveau. Stel dan de juiste vragen.

 • Omgeving : Waar ben ik?
 • Gedrag : Wat doe ik?
 • Vaardigheden en kwaliteiten : Wat kan ik?
 • Waarden en overtuigingen : Waar geloof ik in, wat vind ik?
 • Identiteit : Wie (wat) ben ik?
 • Doel en missie : Wat wil ik, waar ben ik op uit?

Na deze introductie van het model, om eens op een andere manier naar problemen te kijken, gaan we een aantal stellingen behandelen. Petje-op dan ben je het met de stelling eens, petje-af dan ben je het er niet mee eens.

ICT is slechts facilitair en ook niet meer dan dat.
Ongeveer 40% is het met de stelling eens. Het ligt aan het einddoel of ICT een middel is. Voor de een kan het een middel zijn, maar voor een bouwer van een software applicatie is het meer dan een middel.

ICT innovatie is voor elke organisatie een must, want anders is je onderneming over 10 jaar weg.
Bijna iedereen was het hier mee eens. Er zullen in ieder geval nog heel weinig ondernemers zijn die het zonder ICT kunnen. Denk aan online muzieksystemen (BUMA) in een oude bar, elektronische belastingaangifte door de kapper.

petje-op: ICT-ers zetten altijd hun beste beentje voor
Petje-af: ICT-ers zijn net mensen: liever lui dan moe

Een zaal vol met ICT-ers; dus uiteraard zet een ieder zijn beste beentje voor. Als je van nature een ICT-er bent dan ga je niet naar je werk om er van 9 tot 5 je geld te verdienen. Ze gaan er echt voor.

ICT-opdrachtnemers krijgen vaak de verkeerde opdrachten mee.
Daar was bijna iedereen het eens. De opdrachtgever weet vaak zelf niet precies wat hij wil en wat er allemaal kan. Met de kanttekening dat de opdrachtnemers zelf niet doorvragen en dus verkeerde opdrachten accepteren.

ICT-dienstverleners begrijpen eigenlijk zelf niet helemaal waar ze mee bezig zijn
Daar waren het er toch ook wel veel mee eens. Veel ICT-ers hebben natuurlijk een beperkte kennis maar willen niet toegeven dat ze het niet weten. Met uitzondering van de deelnemers aan Digikring 2.1; iedereen zou teruggaan naar de opdrachtgever en eerlijk toegeven dat ze het zelf niet kunnen oplossen.

Petje-op Petje-af

BMI model

Na het hapje en drankje verzorgt Raymond Witvoet van Syntens het tweede gedeelte
Raymond Witvoet van Syntens over model van Jung
Raymond ligt een model toe waarmee je meer succes kunt hebben in communicatie. Bijvoorbeeld om projecten door iedereen gedragen te krijgen.
Het gaat om het model van Carl Jung – met het accent op gedrag en drijfveren.

Raymond begon met een video over een communicatieprobleem:

Inzicht met behulp van MDI; MDI gedragsanalyse Er bestaat geen foute gedragstijl.

2 assen Denken/Voelen Y-as – x-as Intravert/Extravert

MDI kent 4 kwadranten Rood – dominantie Geel invloed op anderen – Groen stabiliteit – Blauw Conformiteit

MDI model

MDI model

Energielijn – zit je er boven met een eigenschap dan levert dit energie op zit een eigenschap er onder dan kost het energie om de eigenschap aan te spreken.
Basisstijl en een responsestijl. Als je ontspannen bent dan ziet de responsestijl er het zelfde uit als de basisstijl.

De 6 drijfveren van MDI; intellectueel, praktisch, esthetisch, sociaal, individualistisch, traditionalistisch.

Het model is voor mij ook bekend; net als bij Frappant wordt MDI ook bij Profilers in Doetinchem actief ingezet. Bij mijn laatste werkgever, Comfoor, hebben wij samen met Profilers dit model gebruikt voor een direct mail actie. Het model heeft ons beslist goed geholpen aangezien we hiermee de Mailtreffer 2005 hebben gewonnen.

Zelf heb ik ook nog naar mijn talenten gekeken samen met Leo van der Burg van Tricona. Deze talentenanalyse heeft mij een heel goed beeld van mezelf gegeven. Dat persoonlijk profiel helpt me nog bijna dagelijks.

Wat heb je er zelf aan om het te weten? Optimaal benutten van je eigen potentieel.

De Syntens adviseurs hebben allemaal de MDI test gedaan. Dit gebruiken ze ook om in te zetten tijdens de adviestrajecten. Ze merken zelf ook ondanks dat je het model kent toch regelmatig nog de mist in gaat.

Syntens verzorgt wel eens een MDI analyse in een innovatie traject bij een directie. Wil je als bedrijf dit doen dan zijn er voldoende commerciele bedrijven die deze test verzorgen. Een van de deelnemers aan Digikring 2.0 heeft zelf ook een MDI test gedaan met Syntens en is er zeer enthousiast over. Hij wil zelfs kijken om met al zijn personeel de MDI test te doen.

Een voorbeeld van een online test op basis van Carl Jung’s model.

Frappant krijgen als aardigheid de innovatie-landkaart
Dank je wel Frappant dat we in jullie bedrijf mochten komen. Ze zitten in een voormalig zwembad. Erg leuk gebruik gemaakt van het zwembad interieur.
Oud zwembad Frappant

Digikring 2.2

Weet jij een interessant onderwerp voor de volgende bijeenkomst?
Laat het horen.
Weet je een locatie voor Digikring 2.2? Wil jouw bedrijf een keer de host zijn voor een Digikring?
Meld het aan Michiel of Raymond.
Ken je andere vooruitstrevende ICT bedrijven in Oost Nederland die zich wat jou betreft bij de Digikring zouden moeten aansluiten?
Geef ze dan op voor de Ning.
Je kunt het allemaal kwijt op digikring20.ning.com

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: