Syntens en de Sial

Standhouders buitelen over elkaar heen
TRENDTOUR NAAR SIAL SUCCES

Ruim 145.000 bezoekers, 215.000 m2 beursvloer, 5.500 stands, 104 landen… de 23e SIAL. En Rungis, de grootste versmarkt ter wereld, kent een aanbod van 1.500.000.000 kilo producten per jaar, is 232 hectare groot (waarvan 727.000 m2 overdekt), heeft 21 restaurants op het terrein en er werken ruim 12.000 mensen. Er hangen dagelijks 20.000 karkassen in de vleeshal en er zijn 400 verschillende kazen te vinden. Aantallen die de groep van 60 MKB-ondernemers en een aantal mensen van Syntens doen duizelen: 3 dagen Parijs, minstens 130 platvoeten…

Syntens, Innovatienetwerk voor ondernemers organiseert deze trendtour naar het internationale evenement voor voedingsmiddelen en dranken. Zondag, 19 oktober, vertrekt de bus om 12.00 uur vanaf het terrein naast stichting Food Valley in Wageningen, om vervolgens tegen 19.30 uur te arriveren bij het Novotel aan de Seine. Met uitzicht op de Eiffeltoren. Na een voedzaam diner aan de overzijde, duiken deelnemers bar of bed in. De dag erna staat volledig in het teken van SIAL. De groep wordt hartelijk welkom geheten door de communicatiemanager van dit evenement en na haar introductie verdwijnt een ieder, in groepjes of alleen, in het ‘beursgeweld’.

Andere jas
Standhouders buitelen over elkaar heen om maar zo gezond, milieuvriendelijk, diervriendelijk, kindvriendelijk, allergievriendelijk, trendy, hip of sophisticated mogelijk te zijn. Vaak zijn het variaties op een thema, andere smaakjes of verpakkingen. Op het innovatieplein, bijvoorbeeld, zijn veel bestaande producten in een andere jas te vinden. Olijven zijn door het Zwitserse Brand Stand Limited gepimpt in een trendy aluminiumlook. Populair op het plein zijn de biologische producten, als biologische honing en biosushi.

Overstelpend
Het is overstelpend en alles lijkt geoorloofd om de consument te behagen of de concurrent af te schudden. Veel producten zijn ‘ready tot cook’ en hoeven alleen nog maar even opgewarmd te worden. Er ligt ham uit de Vogezen met dennennaalden. Deze heeft een ambachtelijke uitstraling en de dennennaalden zijn werkzaam tegen aandoeningen aan de luchtwegen, zo vertelt de standhouder. We vinden er de Snack Break, een kartonnen doosje met vanillemelk en cornflakes, compleet met schaaltje. En Coca-cola light, plús extra vitaminen. Maar ook chocolade met vlaszaad, rijk aan Omega 3. In een andere hal wordt Calanquet gepresenteerd. Het is fruitsap, kruidenthee en olijfolie in één. Rebootizer laat in één teug een ‘kater’ verdwijnen en er is gekleurde suiker om drankjes, taartjes en andere etenswaren leuker te maken.

Vloeibare sigaret
Opvallend is toch wel ‘Liquid Smoking’, een drankje dat hetzelfde ‘gelukzalige gevoel’ van een sigaret geeft. Maar zonder schadelijke bijwerkingen. De Nederlandse bedrijven H2Olive en United Drink and Beauty Corporation presenteren het op de SIAL. Het drankje bevat ondermeer een Zuid-Afrikaanse kruidenmix. ‘Het is zeker geen vervanging voor een sigaret. Ook helpt het niet bij het stoppen,’ zegt de standhouder.

Servische hapjes
Om 17.30 uur zijn we gast bij de ambassade, in het ‘Holland Huis’. Gezien de grote toeloop van  standhouders en anderen, neemt een klein groepje busreizigers de stand van Servië in. Om eindelijk, eindelijk te kunnen zitten. De Servische kok zorgt, in ruil van een biertje uit het Holland Huis, voor een aantal bijzondere hapjes. De avond verloopt verder rustig voor een groot aantal van het gezelschap. De wekker wordt gezet op 03.00 uur.

Rungis
Het spitsuur in de grootse versmarkt ter wereld, Rungis, is voorbij als wij dinsdagochtend vroeg arriveren. Vrachtwagens en bestelbussen rijden nog steeds over het terrein en her en der wordt nog over de laatste tomaten onderhandeld. De grootste drukte in ‘de buik van Parijs’, de bijnaam van Rungis is echter over. Toch liggen er nog enorme tonijnen te wachten en zelfs een haai toont zijn tanden. Hij is gelukkig dood. Het grootste deel van de vis- en vleeswaren komt uit het achterland van Frankrijk en gaat via Rungis ook weer terug naar regio’s in heel Frankrijk. Groente en fruit komen wel uit alle hoeken van de wereld. De kans is groot dat de Griekse vijgen die in Nederland worden verkocht via Rungis zijn gegaan. We zijn niet de enige groep, uitgedost met witte jassen en dito mutsen, die wordt rondgeleid op dit enorme terrein. Onze magen knorren en tegen negenen is het dan eindelijk tijd voor een ontbijt.

Carrefour
Later die dag stoppen we in het zuiden van België bij de Carrefour. Het is niet de grootste, maar wel eentje die z’n zaakjes goed heeft georganiseerd. Fotograferen is er verboden, maar Bart Nijs, één van Nederlands beste food-fotografen, heeft toch vrij spel. Er wordt de groep gevraagd te kijken naar een aantal zaken: wat doet Carrefour om klanten te trekken, hoe laat Carrefour klanten meer kopen (‘voller maken’, in jargon) en hoe zorgt men voor klantenbinding. Een deel van de groep lijkt daar serieus mee aan de slag te zijn, een ander deel shopt voor het thuisfront.

Goede contacten
De deelnemers aan deze trendtour, georganiseerd door Syntens’ adviseur Jan Willem Bot, zijn erg enthousiast. De één geeft aan dat de verscheidenheid aan en achtergrond van medepassagiers het zo leuk maakt om deel te nemen aan deze reis. De ander heeft er een aantal goede contacten aan overgehouden en weer een ander heeft op de beurs zaken kunnen doen en een aantal klanten kunnen bezoeken. Na de Carrefour geeft chauffeur Harrie gas en levert de groep keurig om 17.00 uur weer af in Wageningen.

Wilt u meer weten over deze trendtour, neemt u dan contact op met Jan Willem Bot, innovatieadviseur. Hij is bereikbaar op 088 – 444 0 088.

Naar Moskou?
Tijdens de trendtour SIAL 2008 is door enkele deelnemers de World Food Moscow (15 tot en met 18 september 2009) als mogelijke bestemming genoemd. Uw suggesties voor bestemmingen van toekomstige trendtours vernemen wij graag, wij verdiepen ons serieus in de haalbaarheid daarvan.

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: