Kredietcrisis en het MKB


Borgstellingsregeling MKB
Het ministerie van Economische Zaken verruimt de garantieregeling voor banken die krediet verschaffen aan middelgrote en kleine bedrijven. Dat is de uitkomst van een gesprek dat minister Van der Hoeven van EZ maandagavond had met het bedrijfsleven.

Als de rente omhoog gaat, wordt het voor ondernemers moeilijker om geld te lenen. ‘Er is nu nog niet veel aan de hand, maar je moet wel vooruit denken’, aldus Van der Hoeven na afloop van het overleg. Nu komen alleen bedrijven met minder dan honderd werknemers in aanmerking voor het borgstellingskrediet. Deze grens gaat omhoog naar bedrijven met 250 werknemers. Het garantieplafond wordt verhoogd van 1 miljoen euro naar 1,5 miljoen euro. Voor starters staat EZ garant voor leningen tot 200.000 euro (was 100.000 euro).

BBMKB
De groei van de kredietverlening ontwikkelt zich nog positief, aldus het ministerie van EZ, maar een terugval is mogelijk. Daarom is minister Van der Hoeven bereid nu al de garantieregeling voor het MKB (BBMKB) uit te breiden. Als een bedrijf dat geld wil lenen onvoldoende zekerheden kan bieden, kan de bank via het besluit Borgstelling MKB kredieten (BBMKB) een beroep doen op de overheid. De overheid kan zich in zulke gevallen richting de bank borgstellen voor een deel van het kredietbedrag.

Er zijn in Nederland 700.000 bedrijven met maximaal 250 werknemers die goed zijn voor 4 miljoen banen. EZ staat garant voor 745 miljoen euro aan kredieten dat eventueel verhoogd kan worden tot 825 miljoen euro.

Schepje bovenop
Voorzitter Bernard Wientjes van de werkgeversorganisatie VNO-NCW sprak over een welkom steuntje in de rug voor de ondernemers. Ook MKB-Nederland is tevreden met de uitbreiding van het borgstellingskrediet. Bedrijven hebben zo een betere kans op financiering van hun investeringsplannen, stelt de organisatie. Voor veel kleine en middelgrote bedrijven is kredietverlening ook zonder crisis een probleem. De crisis heeft daar nog een schepje bovenop gedaan.
Bron: Ministerie van EZ

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: