Groente en Fruitkalender

Carbon Footprint
Enige tijd terug heb ik een artikel geschreven over de carbon footprint van producten en diensten en dat wij het maar normaal vinden dat wij op ieder moment van het jaar boontjes kunnen eten, ongeacht of ze met de vrachtwagen uit het Westland komen of per Boeing van Egypte. Recentelijk gaf een Syntens collega mij een artikel waarin geschreven werd over de Groente en Fruitkalender. Deze kalender geeft per seizoen een overzicht van de hoeveelheid energie die gebruikt wordt om een product te verbouwen.

Import
Alleen in bepaalde perioden groeien groente en fruit in Nederland op het land. Daarom worden veel groente en fruit geïmporteerd of in kassen gekweekt. Vervoer per vliegtuig en verwarmen van kassen kost veel energie. Het gebruik van energie belast het milieu en draagt bij aan verzuring, smogvorming, het versterkte broeikaseffect en de uitputting van grondstoffen. Vervoer per vrachtauto vanuit Zuid-Europa of vervoer per schip vanuit andere continenten kost relatief weinig energie. Dat geeft u veel mogelijkheden om gevarieerd te eten en toch rekening te houden met het milieu.

De Groente en Fruitkalender
Milieu Centraal heeft de Groente en Fruit kalender samengesteld; daarin ziet u per product in één oogopslag hoeveel energie er nodig is voordat het in de winkel belandt. Klik op de onderstaande link voor meer informatie.

Groente en Fruitkalender

Advertisements

Eén reactie

  1. […] verschenen op mijn weblog Op mijn weblog ben ik al eerder ingegaan op onderwerpen (Groente en Fruitkalender, Carbon Footprint, Chief Carbon Officer) die samenhangen met CO2 uitstoot, een onderdeel dat je […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: