Probroed & Sloot

Vorige week heb ik om de tafel gezeten met Hans van der Vleuten, Karin van den Berg en Erwin Lammers van Probroed & Sloot, een vleeskuikenbroederij uit Groenlo. Men heeft contact opgenomen met Syntens omdat Probroed & Sloot erg actief is op het vlak van sociale innovatie en Syntens ondernemers hierbij kan ondersteunen.

Probroed & Sloot
Probroed & Sloot is een onafhankelijke leverancier van eendagskuikens voor de vleeskuikenhouderij. Samen met zelfstandige vermeerderaars en ruim 100 medewerkers produceert het bedrijf 3,5 – 4 miljoen eendagskuikens per week. Ze beschikken over twee ultramoderne broederijen in Groenlo en Meppel en hebben een leidende marktpositie in Nederland en Duitsland.

Sociale Innovatie
Het bedrijf heeft contact opgenomen met Syntens omdat men zeer actief is op het vlak van sociale innovatie. Sociale innovatie is een term die niet bij elke MKB ondernemer een belletje laat rinkelen. Daarom zal ik proberen te verduidelijken wat sociale innovatie is. Tijdens mijn dagelijkse werk als innovatieadviseur merk ik vaak dat mensen bij het woord innovatie direct aan techniek en processen denken. In de praktijk blijkt echter dat een heel groot deel van innoveren en vernieuwen samenhangt met zogenaamde ‘zachte’ aspecten. Zaken zoals toekomstvisie, ambitie, missie, cultuur etc.

In veel gevallen wordt er bij MKB-ers door Syntens adviseurs eerst aandacht geschonken aan deze zachte aspecten voor ze met techniek aan de slag gaan. De term sociale innovatie raakt steeds meer ingeburgerd, maar veel MKB-ers zien sociale innovatie als goed ondernemerschap.

Personeel is de basis
Erg mooi om te zien bij Probroed & Sloot was dat men daar erg actief is op het vlak van sociale innovatie. Zaken zoals visie, missie, strategie en kernwaarden zijn in samenspraak met het personeel opgesteld en worden actief ten uitvoer gebracht. Daarnaast wordt veel tijd gestoken in werkverbeteringsoverleg en persoonlijk leiderschaps trainingen voor heel het personeel. Ook werkt men samen met AOC Oost zodat werknemers geschoold worden op het vlak van competentiegericht werken. Een heel mooie uitspraak van Hans van der Vleuten was dat men erg veel doet op het vlak van zowel high tech als high touch waarmee de zachte aspecten van innovatie bedoeld worden.

Meer informatie over sociale innovatie kunt u vinden in een artikel dat ik geschreven heb over sociale innovatie. Wat heb ik toch een leuk werk en wat kom ik toch bij mooie bedrijven en spreek ik vaak met interessante en inspirerende mensen!

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: