Bionische neus


Smaak
Smaak is persoonlijk werd lang gezegd, maar daar komt volgens Plant Research International, verbonden aan de Wageningen Universiteit, verandering in. PRI ontwikkelt een bionische neus waarmee de smaak van voedsel getest kan worden.

Chip
De onderzoekers proberen de menselijke geur- en smaakreceptoren waarvan een mens er circa 350 heeft, na te maken en op een chip te zetten. Deze chip zal vervolgens in een apparaatje gestopt worden. Voeding komt in contact met de chip en vervolgens kan de bionische neus met behulp van software de informatie van de chip vertalen en melden om wat voor soort voeding het gaat en informatie geven over de smaak.

Menselijke factor
Het voordeel van een bionische neus ten opzichte van een menselijke neus is dat smaak sneller en objectiever getest kan worden. Maar omdat voedsel meer is dan alleen de smaak zullen er altijd ook mensen nodig zijn om producten te proeven en te beoordelen.

Investeringen
Wageningen Universiteit en participatiemaatschappij Oost NV steken samen 1,2 miljoen euro in het onderzoek. De verwachting is dat het product over vijf jaar marktrijp is.

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: