Innovatieprojecten met groene grondstoffen

Groene grondstoffen
Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelt 3,6 miljoen euro beschikbaar voor innovatieve ondernemers die aan de slag willen met groene grondstoffen. Groene grondstoffen zijn planten en dierlijke restproducten die verwerkt kunnen worden tot alternatieven voor bijvoorbeeld plastic. Verburg wil met deze zogenoemde SBIR-oproep (Small Business Innovation Research) de omschakeling versnellen van een economie die afhankelijk van fossiele grondstoffen naar een zogeheten ‘biobased economy’ op basis van groene grondstoffen.

Groene economie
In de biobased economy – of wel de groene economie – staat het gebruik van biomassa voor non-food toepassingen centraal. Voorbeelden van producten die biobased kunnen worden, zijn plastics, materialen, lijmen, verfstoffen, oplosmiddelen, basis chemicaliën en medicijnen. Door middel van bioraffinage worden alle delen van de plant, ook de niet eetbare delen, gebruikt. Het geld is voor voorstellen die het scheiden, isoleren, verwerken en gebruiken van groene grondstoffen voor hoogwaardige en zeer sterk verbeterde industriële non-food toepassingen. Uitgesloten voor deze regeling zijn innovaties gericht op bio-energie zoals de productie van bioethanol of biodiesel.

In aanmerking komt bijvoorbeeld:

  • Het gebruiken van groene grondstoffen (zoals eiwitten, vetten, suikers, zetmeel, cellulose) voor hoogwaardige toepassingen voor biobased producten;
  • Het ontwikkelen van groene alternatieven voor (bulk-)chemicaliën uit aardolie en kunstmest;
  • Het isoleren van componenten met een toegevoegde waarde uit bijvoorbeeld algen of dierlijke mest.

Versterken economie én oplossen maatschappelijk vraagstuk
Producten op basis van biomassa versterken niet alleen de economische concurrentiepositie van de Nederlandse (agro)industrie, maar leveren ook een bijdrage aan de vermindering van afvalstromen, de verspreiding van milieugevaarlijke stoffen en aan de vermindering van de afhankelijkheid van aardolie.

SBIR
SBIR biedt kansen voor het bedrijfsleven om nieuwe kennis om te zetten in commerciële toepassingen. SBIR gaat uit van drie fasen: onderzoek naar de haalbaarheid, onderzoek- en ontwikkeling en commercialisering. De overheid financiert fase 1 en 2. De minister stelt in totaal een budget van 3,6 miljoen euro beschikbaar voor haalbaarheidsonderzoeken en de daaruit volgende onderzoeks- en ontwikkeltrajecten. De bedrijven met de beste voorstellen krijgen een opdracht van de overheid een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren. Een filmpje over deze SBIR-oproep is te zien op de website van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Indienen van voorstellen
Tot en met 16 oktober 2008 kunt u uw voorstellen indienen bij SenterNovem, afdeling SBIR, Postbus 93144, 2509 AC Den Haag, telefoon (070) 373 55 97, www.senternovem.nl/sbir. Meer informatie over de biobased economy kunt u onder andere ook vinden op www.groenegrondstoffen.nl.

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: