Grapedistrict

Via de website Z24 werd ik geattendeerd op Grapedistrict. Grapedistrict is een jonge, eigentijdse formule met wijnwinkels in Amsterdam en Utrecht. Naast verkoop via de winkels wordt actief samenwerking gezocht met het bedrijfsleven, de horeca en is er een snel groeiende webwinkel.

Wijn is fun
Volgens Grapedistrict is wijn niet moeilijk en serieus, maar wijn is leuk. Het leven is te leuk om saaie wijn te drinken. En lekkere wijn hoeft ook helemaal niet duur te zijn. Het is alleen een kwestie van goed zoeken. En daar zijn zij volgens eigen zeggen toevallig goed in. Ze zoeken de hele wereld af naar de lekkerste wijnen voor de beste prijs. Het doel is om in Grapedistrict winkels kwalitatief goede wijnen voor een brede doelgroep toegankelijk te maken.

Assortiment
Grapedistrict heeft zijn wijnen niet ingedeeld in jaartallen of landen omdat ze denken dat de consument niet op zoek is naar een Italiaanse trebbiano uit 2005, maar naar een makkelijke lichte wijn voor in het park bijvoorbeeld. Daarom hebben ze bij grapedistict 9 categorien: 3 witte, 3 rode, rosé, bubbels en zoet. Elke categorie vertelt wat over de smaak van de wijnen, maar ook over het moment waarop je ze goed kan drinken. Zo vind je in Easy bijvoorbeeld makkelijke, frisse witte wijnen die perfect zijn om te drinken op makkelijke momenten. Gall en Gall opende onlangs een conceptwinkel met ongeveer dezelfde indeling op kleuren en smaken.

Beyond the obvious
In de winkel van Grapedistrict aan de Amsterdamse Van Woustraat staat in het kader van het EK een grote stellage opgesteld waar je ballen door gaten kan schieten. Door welk gat je schiet, bepaalt hoeveel korting je krijgt. Als een stier in een porseleinwinkel, maar dan met een voetbal

Hoe en waarom
Freek Padberg, een van de drie oprichters van Grapedistrict vergelijkt de manier waarop ze bij Grapedistrict met wijn omgaan met de manier waarop Jamie Oliver dat tien jaar geleden met eten deed. In die tijd was koken ingewikkeld en moeilijk, maar hij heeft aangetoond dat het leuk en laagdrempelig kan zijn. Dat wilden de initiatiefnemers van Grapedistrict ook, maar dan met wijn.

Voor wie
Grapedistrict richt zich op mensen die het leuk vinden om lekkere wijn te drinken en zich niet per se aangesproken voelen door een traditionele benadering daarvan.

Toekomst
Grapedistrict bestaat inmiddels ruim twee jaar en er staan twee winkels in Amsterdam, de derde opent nog dit jaar, een in Utrecht en is er een webwinkel. Maar de plannen zijn ambitieus: Tussen vijf en tien jaar moet in elke grote stad Grapedistrict winkel staan. Dat is tussen de veertig en vijftig winkels in heel Nederland en op termijn willen ze ook buitenlandse markten betreden. Over wat er gebeurt als de groeiplannen niet behaald worden, is Padberg duidelijk: “Als we over vijf jaar nog steeds met vier winkels bezig zijn, dan zijn we niet goed bezig. Dan trekken we de stekker eruit.”

Advertisements

Eén reactie

  1. […] te nemen en je hoeft niet meer naar de glasbak. Net als Grapedistrict, waarover ik in een eerder post geschreven heb, probeert ook Vindict consumenten producten uit te laten kiezen op sterkte van […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: