Lifehacking

Lifehack
De term life hack verwijst naar onconventioneel gebruik van ICT en andere simpele non-ICT hulpmiddelen die je helpen om te gaan met overvloed aan informatie.  Of, om het simpel te stellen, inventieve trucs om je (digitale) leven makkelijker te maken. Er wordt ook wel gesproken over  ‘vleugje MacGyver’ over je dagelijkse werkzaamheden. Thema’s als persoonlijke ontwikkeling, time-management en kennismanagement komen samen in lifehacking.

Information overload / kennis overschot
Iedereen kent de voorbeelden van de mailbox die overstroomt, de websites die nog bekeken moeten worden, de to-do lijstjes die overal rondslingeren, de Post-it briefjes met mensen die nog gebeld moeten worden. We hebben wel geleerd om te e-mailen, en hoe onze voice-mail af te luisteren, maar niet om daar zo mee om te gaan, dat die zaken ons leven leuker en makkelijker maken, in plaats van ingewikkelder. Anders gezegd, hoe profiteer je wel van de lusten maar vermijd je de lasten die de huidige tijd met zich meebrengt.

Kenniswerkers
De groep mensen in onze samenleving die dagelijks bezig is met het omgaan met, en produceren van informatie en kennis, wordt steeds groter. We doen een heleboel dubbel werk, zonder te weten dat ons een hoop werk uit handen genomen kan worden door kennis te nemen van veelal gratis technologie en kennis, binnen handbereik door het internet, maar ook handiger manieren van werken. De kenniswerkers van nu, hebben vaak nog geen idee van de mogelijkheden die de netwerk- en informatiesamenleving biedt. Ook mensen die niet hele dagen achter een computerscherm zitten kunnen voordeel halen door lifehacks te gebruiken.

Hulpmiddelen
Op de website Lifehacking.nl vind je allerlei tips en trucs die je kunnen helpen in je dagelijkse werk. Ook vind je op Nu.nl dagelijks een artikel over lifehacking. Uiteraard zijn er net als ik hele volksstammen die alleen in de vakantie toekomen aan de boeken die ze willen lezen. Voor die mensen is er nu het lifehacking boek dat je kunt bestellen of kunt downloaden als pdf en dan kunt uitprinten op het werk, als je daar tijd voor hebt. Andere interessante sites zijn onder andere www.lifehack.org, www.davidco.com, http://lifehacker.com, www.43folders.com.

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: