Digitaal dromen over toekomst van wetenschap


Researchdreams
Met de hulp van nieuwe media kunnen er allerlei nieuwe creatieve dwarsverbanden gelegd worden tussen de verschillende wetenschappelijke disciplines, aldus prof.dr. Paul Wouters, bijzonder hoogleraar Kennisdynamica aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Wouters ontwierp een website die de dromen van onderzoekers over de toekomst van de wetenschap moet samenbrengen. Op vrijdag 27 juni 2008 presenteert hij www.researchdreams.nl tijdens zijn oratie Dolend dromen van het wereldbrein.

Verhalenbank
De site Reserachdreams moet uitgroeien tot een verhalenbank, waarop onderzoekers en geïnteresseerde amateurs van verschillende onderzoeksdisciplines visies op huidige en toekomstige vragen in de wetenschap kunnen lezen, presenteren en becommentariëren. Ook komen er formelere rapporten op de site, die relevant zijn voor de discussie over de toekomst van wetenschapsbeoefening, zoals verkenningen en scenario’s, onderzoeksagenda’s, road maps, en evaluaties van bepaalde onderzoeksgebieden.

Wetenschappelijk toekomstvisies van uiteenlopende kennisgebieden
“De website verbindt verwante verhalen op basis van trefwoorden die door ons en door auteurs worden toegekend. Deze trefwoorden overstijgen nadrukkelijk de grenzen van het eigen vakgebied. Als verhalen uit verschillende disciplines toekomstbeelden delen, komen ze samen,” vertelt Wouters. “Dat haal je niet uit literatuuroverzichten. Voor zover ik weet, bestaat er nog geen website die wetenschappelijke toekomstvisies van uiteenlopende kennisgebieden samenbrengt.”

Van inhoud naar proces buiten de vakgebieden en onderzoeksprogramma’s
Wouters ontwierp de website met collega’s van de Virtual Knowledge Studio en het tijdschrift Onderzoek Nederland. Zij willen graag het creatief denken over de inzet van nieuwe media in onderzoek stimuleren. Ook willen ze bijdragen aan nieuwe conceptuele vormen van wetenschappelijk onderzoek. “Vaak staan er bijzonder interessante gedachten over nieuwe onderzoeksvragen in verkenningen, literatuuroverzichten, onderzoeksprogramma’s, biografieën en research blogs”, aldus Wouters. “Maar vervolgens wordt dit denken vaak alleen gebruikt binnen het betreffende vakgebied of onderzoeksprogramma. Bovendien ligt de nadruk doorgaans op de inhoud van het onderzoek en niet zozeer op het proces. “

Fantasie prikkelen
Wouters vindt juist de narratieve structuur van toekomstdromen van groot belang. “Zo richt de droom van e-science zich doorgaans louter op het verwerken van grote hoeveelheden data, terwijl interessante niet-computationele motieven worden verwaarloosd. Research Dreams hoopt ook op dit vlak de fantasie van onderzoekers verder te prikkelen.”

Paul Wouters
Paul Wouters (1951) is bijzonder hoogleraar Kennisdynamica aan de Faculteit der Sociale wetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is tevens wetenschappelijk directeur van Erasmus Studio en programma leider van de Virtual Knowledge Studio for the Humanities and Social Sciences, een instituut van de KNAW. Ook is hij gasthoogleraar Cybermetrics aan de University of Wolverhampton, UK.

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: