Investeren in groei

Munten

Ik krijg regelmatig vragen van ondernemers inzake de financiering van groei. Ondernemers hebben geld nodig om door te groeien met hun bedrijf en lopen dan vaak tegen problemen aan.

Problemen bij verkrijgen geld
In veel gevallen wordt er alleen gedacht aan een bank als geld uitlenende partij. Voor ondernemers die echter een korte geschiedenis hebben met hun onderneming of actief zijn in sectoren waar banken weinig affiniteit mee hebben, is het lastig om geld los te krijgen. Naast het gebrek aan een track record van een ondernemer en weinig affiniteit, die een bank heeft met een sector (bijvoorbeeld creatieve economie), is ook risico mijdend gedrag van banken een aspect dat ondernemers belemmert bij de bedrijfvoering. In dit artikel wil ik ondernemers wijzen op andere mogelijkheden waar aan gedacht kan worden om geld te lenen.

Shoppen bij banken
Als jouw “huisbank” je niet kan bieden wat je nodig hebt, kan het interessant zijn om te gaan shoppen bij andere banken. Misschien heeft die andere bank een ander beleid ten opzichte van jouw soort bedrijf of zit daar een accountmanager die jouw soort bedrijf snapt. Het kan zinvol zijn om dan een orienterend gesprek aan te gaan met deze partij.

Familie/vrienden
Als jij 100% gelooft in jouw bedrijf of idee, kan het een optie zijn om geld te lenen bij familie of vrienden. Een gezegde dat bij mij dan op komt is: “Met familie moet je wandelen en niet handelen.” Zorg dat je je overeenkomst vastlegt en zakelijk en privé scheidt.

Informal investors/business angels
Waar banken vooral kijken naar het verleden, kijken informals meer naar de toekomst. In veel gevallen hebben gaat het om mensen die geslaagd zijn in het zakenleven en het interessant vinden om geld te investeren in bedrijven met goede toekomstperspectieven. Soms wil men een aandeel in het bedrijf in soms wordt geld uitgeleend. Ook bij deze groep investeerders zijn er voors en tegens die vooraf goed afgewogen moeten worden door de ondernemer. Op http://www.higherlevel.nl/columns.php?id=64 staat een interessant artikel over informals.

Subsidies
Een manier om geld te verkrijgen is het realiseren van subsidies. Een belangrijke instantie op dit vlak binnen Nederland is SenterNovem (www.senternovem.nl). In opdracht van de overheid ondersteunt SenterNovem initiatieven die duurzaamheid stimuleren. Uw organisatie kan daarvan profiteren, onder meer door subsidies voor energiebesparende maatregelen, milieuzorg of nieuwe, risicovolle technologie. SenterNovem slaat een brug tussen rijksoverheid en bedrijven. SenterNovem werkt samen met vrijwel alle maatschappelijke sectoren: industrie, agrarische sector, dienstensector, detailhandel, maar ook bijvoorbeeld onderwijs en zorg. Ook kennisinstituten en lokale overheden kunnen bij hen terecht.

Peer-to-peer
Peer-to-peer lenen is een wijze waarop leners en uitleners een geldtransactie kunnen uitvoeren zonder tussenkomst van traditionele financiële instanties, zoals banken. Zowel leners als uitleners zijn individuele particulieren. Het internet heeft peer-to-peer lenen mogelijk gemaakt door het samenbrengen van leners en uitleners. Een typisch Peer-to-peer leencontract behelst meerdere uitleners en één lener (many-to-one), zodat een eventueel risico op niet-terugbetalen wordt verkleind. In het Verenigd Koninkrijk is Zopa een voorbeeld van een Peer-to-peer lenen website, evenals Prosper in de VS. In Nederland is er Boober.

Interessante links

Syntens

SenterNovem

Borgstelling MKB kredieten

Ministerie van Economische Zaken

Nebib

Meesters van de Toekomst

Creative Industry Bank

Beursplein 3

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: