Carbon Footprint oftwel koolstofdioxide/ ecologische voetafdruk

Carbon Footprint

Carbon Footprint oftwel koolstofdioxide voetafdruk

De koolstofdioxide voetafdruk (carbon footprint) is een maatstaf van de invloed van menselijke activiteit op het milieu gemeten in de hoeveelheid broeikasgassen (koolstofdioxide). De voetafdruk is bedoeld om de invloed die personen en organisaties hebben aan de bijdrage van het broeikaseffect te visualiseren. De tegenhanger van de carbon footprint is de carbon offset. Hiermee wordt de uitstoot van koolstofdioxide gecompenseerd door de aanplant van bomen, maar er kan ook gedacht worden aan investeringen in herwinbare energie, energiebesparing en het vastleggen van methaan. In 2004 was in Nederland de gemiddelde koolstofdioxide uitstoot 9,4 ton per persoon per jaar. Voor de VS was dit 20,4 ton voor de topper Quatar 69,2 ton en voor de nummer laatst Tsjaad 0,01 ton (bron: US Department of Energy’s Carbon Dioxide Information Analysis Center (CDIAC) for the United Nations Statistics Division).

Bewustwording
De helft van de carbon footprint wordt veroorzaakt door transport. Als dit betrokken wordt op de voedsel productie, dan wordt nationaal, regionaal of lokaal produceren een belangrijke oplossing bij de vermindering van CO2. Waar er in de afgelopen jaren vooral vooral is gefocust op schaalvergroting, productieverplaatsing, efficientievergroting, zal er op termijn steeds meer gekeken worden naar de CO2 invloed van een product op dienst. Er zijn verschillende keurmerken zoals FSC, ISO 9001, EKO, biologisch, etc. die een uitvloeisel zijn van maatschappelijke trends. Op termijn zie ik een soortgelijke beweging voor de carbon footprint. Op dit moment worden de ecologische kosten veelal niet meegerekend in de kostprijs van een product. Bewustwording bij de consument en overheid kan hier zorgen voor een verandering. Ecologische rendement kan een rol gaan spelen naast economisch rendement.

Lokaal produceren
Dit biedt kansen voor lokale MKB ondernemers. Als consumenten eisen dat hun biefstukje niet meer de halve wereld rondreist voor het bij hen op het bord ligt, zal er een regionale producent van dit vlees moeten zijn. Snijbonen zijn alleen nog beschikbaar in het seizoen omdat transport uit Egypte in de winter teveel CO2 uitstoot oplevert. Misschien moeten we er weer naar toe dat we datgene eten dat in het seizoen beschikbaar is net zoals vroeger. Back to the Future.

5 Reacties

  1. […] Carbon Officer Enige tijd terug heb ik een post geschreven over carbon footprint. Nu lees in zojuist op Nuzakelijk.nl een heel interessant […]

  2. […] Footprint Enige tijd terug heb ik een artikel geschreven over de carbon footprint van producten en diensten en dat wij het maar normaal vinden […]

  3. […] & Beverage 2012: The Dutch perspectiveEen bedrijfsplan / ondernemingsplan schrijven, deel 2Carbon Footprint oftwel koolstofdioxide/ ecologische voetafdrukBedrijfsplanGrapedistrictZero CreativeSociale InnovatieVers Top 100Camee […]

  4. […] Carbon Footprint oftwel koolstofdioxide/ ecologische voetafdruk February 20083 comments 4 […]

  5. […] food uit je eigen regio is hip door de uiterst bescheiden carbon footprint die je in het heelal achterlaat. Maar hoe kom je midden in de Randstad aan verse groenten? […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: