Webanalytics voor MKB

Van een collega kreeg ik een vraag over hoe je de prestaties kunt meten van een website, conversie, bezoekers etc. Woorden zoals Google analytics kwamen direct bij mij op. Toch ben ik maar eens gaan speuren wat webanalytics zijn, want ik weet maar deels wat dit is.

Verklaring volgens Wikipedia

Web analytics houdt in het bestuderen van het gedrag van website bezoekers. Als dit in een commerciële context geplaatst wordt, houdt dit in dat er naar data van een website verzameld wordt en er gekeken wordt naar aspecten die het mogelijk maken om de zakelijke doelen van een website te realiseren. Bijvoorbeeld welke landing page mensen aanmoedigt om producten te kopen.

De verzamelde data bestaat vaak webbezoek rapporten. Daarnaast kan het ook inzicht geven in de reacties op e-mail acties, direct mail data, verkoop en lead informatie en andere data. Deze gegevens kunnen vergeleken worden met benchmarks (een benchmark is een gemiddelde dat organisaties en bedrijven kunnen gebruiken om zich met elkaar te vergelijken). Aan de hand van deze gegevens kan gekeken worden hoe jouw website het doet ten opzichte van de concurrentie.

Vooral dit laatste roept verschillende vragen bij mij op. Een MKB-er zal als hij een machine aanschaft inzicht willen hebben in de prestaties, bezettingsgraad, omsteltijden etc. Worden soortgelijke vragen ook gesteld voor wat betreft een website? Ik zou hoor graag meer van willen weten.

Een aantal interessante websites/weblogs op dit vlak staan hieronder.

www.webanalyticsfacts.nl

www.stichtingmkbeninternet.nl/nieuwsbrief/nieuwsbrief_juni_2007.html

www.diepbizniz.nl

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: